RCM Aktuelnosti

Beograd, 28. oktobar 2016 - Koalicija protiv diskriminacije poziva Skupštinu Srbije da usvoji izmene Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, kojima bi van zakona bili stavljeni spontani ili organizovani skupovi na kojima se podstiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija prema LGBT zajednici.

Beograd, 11. april 2016 - Na osnovu žalbe koju je Savetu za štampu uputio Regionalni centar za manjine, Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je da je dnevni list Večernje novosti tekstom "Maloletni Rom ubio zbog para?" prekršio standarde etičkog i profesionalnog izveštavanja sadržane u Kodeksu novinara Srbije.

Beograd, 8. april 2016 - Danas je 8. april – Međunarodni dan Roma i Romkinja! Ovaj dan je najčešće povod da još jednom podsetimo javnost i institucije na nepovoljan i težak položaj u kome se većina Roma i Romkinja u Srbiji danas nalazi. Takođe, to je dan kad se sumiraju rezultati mera koje bi trebalo da poboljšaju ovaj položaj, kada mediji u svojim prilozima izlaze iz svakodnevnog senzacionalizma, a romske organizacije vide afirmaciju sopstvene kulture i očuvanje identiteta kao mogućnost da se reše socijalni i klasni problemi ove zajednice koja je duboko pogođena siromaštvom i socijalnom isključenošću.

Beograd, 10. februar 2015 - Organizacije za ljudska prava izražavaju duboku zabrinutost zbog toga što odredbe Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje regulišu postupak iseljenja nisu u potpunosti usaglašene sa Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Beograd, 22. decembar 2015 - U okviru konferencije koja je u organizaciji Centra za unapređivanje pravnih studija održana u Medija centru u Beogradu javnosti su predstavljena strateška dokumenta koja se tiču položaja romske nacionalne manjine.

Beograd, 30. novembar 2015 - U okviru projekta „ Prevazilaženje nejednakosti: borba protiv diskriminacije i zločina iz mržnje nad Romima i Romkinjama u Srbiji” u Medija centru je 30.11.2015. godine održana završna konferencija.

Beograd, 07. septembar 2015 - Na osnovu žalbe koju su ispred Koalicija protiv diskriminacije podneli Regionalni centar za manjine i Praksis, Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je da je dnevni list Večernje novosti tekstom “Razrešen zločin posle 14 godina – Šrafcigerom ubili staricu” prekršio standarde etičkog i profesionalnog izveštavanja sadržane u Kodeksu novinara Srbije.

Beograd, 15. april 2015 - Dana 25. avgusta u prostorijama Fonda za humanitarno pravo (FHP) održan je sastanak predstavnika Koalicije protiv diskriminacije i Koalicije za pristup pravdi sa Brankicom Janković, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Beograd 07. maj 2015 - Na osnovu žalbe koju je Savetu za štampu uputio Regionalni centar za manjine protiv dnevnog lista „Alo", Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je da je pomenuti list tekstom „Obezbeđenje bežalo od Roma siledžija" prekršio standarde etičkog i profesionalnog izveštavanja sadržane u Kodeksu novinara Srbije.